Extracția dinților și molarului de minte
Extracția dentară este una dintre cele mai frecvente intervenții de chirurgie dentară și presupune, în cele mai multe cazuri, îndepărtarea unui dinte deteriorat care nu mai poate fi salvat. Cu toate acestea, există și situații în care extracția dentară este necesară în scopuri ortodontice sau pentru a preveni alte probleme dentare.
Sinus lift
Este o procedură dentară care se efectuează atunci când sinusul este prea aproape de locul în care vor fi plasate implanturile dentare. Neefectuarea acestei intervenții poate duce la eșecul implantului, durere și alte complicații. Prin sinus lift se asigură o locație sigură pentru amplasarea implantului, menținând în același timp sinusul în siguranță.
Sinusurile maxilare sunt cavități situate între dinții superiori și ochi. Pierderea unui dinte superior aflat sub sinus poate determina extinderea cavității sinusale în zona ocupată anterior de dinte. Acest lucru se va petrece concomitent cu resorbția osoasă, astfel încât osul va fi insuficient pentru plasarea unui implant.
Procedura constă într-o incizie la nivelul gingiei care permite accesul către regiunea sinusului, unde, cu ajutorul instrumentelor speciale,membrana acestuia se ridică, iar spațiul rezultat primește adiția de os, provenita din surse precum: osul pacientului, os de origine animală sau adiție de os sintetic, precum hidroxiapatita.
Adiție osoasă
Extracția dinților și amânarea înlocuirii acestora cu implanturi dentare, cauzează resorbția osoasă. Atunci când pacientul se confruntă cu scăderea în volum a oaselor maxilo-faciale, survenită în urma lipsei unuia sau mai multor dinți, instalarea bolii parodontale sau altui tip de afecțiune precum osteoporoza și se dorește inserarea unui implant dentar, procedura de adiție osoasă este soluția salvatoare.
Adiția osoasă este procedura chirurgicală menită să restabilească masa osoasă pierdută cu ajutorul materialelor biocompatibile, indicată în următoarele situații: