Fluorul este cel mai eficient agent disponibil pentru a ajuta la prevenirea cariilor dentare. Fluorul functioneaza in doua moduri:
Fluorul topic este un mod uimitor de a menține copiilor dinți puternici și sănătoși. Acesta acționează prin întărirea stratului exterior al smalțului dinților, ceea ce îi face mai rezistenți împotriva cariilor în general! Puteți obține produse topice fluorurate, cum ar fi pasta de dinți sau gelul pentru aplicații profesionale de două ori pe an, în timpul controalelor regulate de la stomatologii care recomandă și ei acest lucru, deoarece dantura copiilor se va dezvolta, așa că această procedură este recomandată pe tot parcursul copilăriei.
Fluorul sistemic întărește dinții care au erupt, precum și pe cei care se dezvoltă sub gingii. Acesta este cel mai eficient atunci când este administrat pe cale sistemică, prin intermediul alimentelor. Comprimatele sunt potrivite pentru copiii începând de la 6 luni, până în adolescență. Este important să se monitorizeze cantitatea de fluor ingerată de copii, deoarece o cantitate prea mare poate duce la apariția unei afecțiuni numite fluoroză (pete albe pe dinți).
Nu doar acest tratament previne cariile! Este deosebit de important să se respecte periajul dentar, de două ori pe zi, folosirea aței dentare cu regularitate. Mai mult, copiii trebuie să aibă mese echilibrate și să nu consume foarte multe dulciuri.
Sigilarea este un strat subțire aplicat pe suprafața de mestecat a molarilor, premolarilor și a șanțurilor adânci (numite gropițe) de pe dinți. Mai mult de 75% din cariile dentare încep în aceste zone. Dinții cu aceste condiții sunt greu de curățat și sunt foarte sensibili la carii. Sigilarea dentară are rolul de a acoperi aceste șanțuri adânci, astfel creându-se o suprafață netedă, mai ușor de curățat. Sigilarea dentară poate proteja dinții de carii pentru mulți ani, dar sunt necesare verificari regulate, în cabinetul medicului pedodont.
Dinții sunt cele mai dure structuri ale organismului. Totalitate dinților din cavitatea bucală se definește ca dentiție, aceasta împărțindu-se în două categorii:
Dinți provizorii
Primul set de dinți care îți ies în viață se numesc dinți temporari sau de lapte. Aceștia încep să se formeze în perioada embrionară și erup în jurul vârstei de 6 luni, dar de obicei nu se dezvoltă complet până în jurul vârstei de 3 ani.
Există 20 de dinți de lapte, poziționați 10 pe fiecare arcadă: 4 incisivi, 2 canini și 4 molari.
Al doilea set de dinți, cunoscuți ca fiind "permanenți" sunt în număr de 32: 8 incisivi, 4 canini, 8 premolari si 12 molari. Aceștia apar atunci când erup primii molari, în jurul vârstei de 6 ani.
În spatele dinților de lapte vor erupe molarii definitivi! Aceștia nu înlocuiesc niciun dinte de lapte. Acești dinți se numesc dinți accesori, pentru că erup fără a înlocui alt dinte de lapte.